Pàgines

dilluns, 6 d’abril del 2009

PIONERES DE LA INFORMÀTICA I LES TELECOMUNICACIONS




Encara que la història de la informàtica està ben documentada, es troben molt poques dones -si és que se’n troben- esmentades en els textos estàndards de la història d'aquesta disciplina.


Es podria creure que les dones no han jugat un paper important en els començaments de la informàtica però, en realitat, han fet contribucions significatives en moltes àrees, des del seu inici...

Denise Gürer. Pioneering Women in Computer Science


Avui he rebut un correu de la Marta Estruch, de l’Associació de Dones per la Igualtat d’Arenys de Mar, informant-me que a l’Escola d’Informàtica de Sabadell es podia visitar una exposició (“RETRO INFORMATICA. El passat del futur”) que dedica un capítol a les pioneres de la informàtica i les telecomunicacions. Intentaré anar-hi (acabo de saber que fins a finals de març es podia veure a l’Illa Diagonal de Barcelona!). En tot cas, n'he volgut saber més i ho comparteixo amb vosaltres.

La participació de les dones en la informàtica també ha estat silenciada, i poques hi apareixen malgrat la importància de les seves contribucions, algunes força significatives. Segons els autors de l'exposició (Facultat d'Informàtica de Barcelona), aquesta no és una mostra ni molt menys exhaustiva de les aportacions que les dones han fet, i continuen fent, al món de la informàtica i les telecomunicacions. És només una petita selecció de les que van ser pioneres i van contribuir amb importants avenços a les tecnologies que avui coneixem.

Així, hi apareix Ada Lovelace (Londres, 1815), la primera programadora de la història de la informàtica, filla del poeta anglès Lord Byron. Lovelace va escriure programes per a la màquina de diferències finites, un ordinador mecànic que no es va arribar a construir fins uns quants anys després de morta.
També hi ha Grace Hopper, la descobridora del primer cuc informàtic. Nascuda a Nova York el 1906, va treballar molts anys per al Pentàgon i es va destacar per una gran visió de futur. Va preveure, per exemple, aplicacions futures com la intel·ligència artificial i els processadors paral·lels. O Edith Clarke, Thelma Estrin, Evelyn Berezin, Mildred Dresselhaus, Lynn Conway i Judy Clapp.

1 comentari:

anna gonzález batlle ha dit...

He trobat nova informació sobre Grace Hooper a la següent adreça:

http://www.kernelnet.com/biografias/1-grace-hooper-la-primera-hacker-de-la-era-de-la-informatica-


Grace Hooper gradada en Matemáticas y Física en el Vassar Collage, doctorada en la Universidad de Yale y durante la Segunda Guerra Mundial se alistó en la Marina de Guerra de los Estados Unidos, llegando a ascender al grado de Almirante.

Fue una pensadora fundamentalista, la almirante Hooper creyó firmemente en que los ordenadores podían servir para aplicaciones en favor de la humanidad, más allá del uso primordial que se le daban a estos equipos, en los campos científicos y militares.

Cumplida sus labores en el Bureau of Ordenance Computation, Grace Hooper, en forma infatigable se dedicó a investigar acuciosamente las posibilidades de programación en las computadoras, de la Primera y Segunda Generación.

Sus compañeros de trabajo comentaban que ella trabajaba como un "hacker".

Mientras la almirante Hooper, realizaba su trabajo en el ordenador Mark I, durante la Segunda Guerra Mundial, le daba tiempo para sus investigaciones y experimentos, inclusive fuera del horario de trabajo o hasta en días festivos. Esta científica recibió el apelativo de "The amazing Grace" (la asombrosa Grace).

Grace Hooper creó el lenguaje Flowmatic, con el cual desarrolló muchas aplicaciones y en 1951 produjo el primer compilador, denominado A-0 (MathMatic). En 1960 presentó su primera versión del lenguaje COBOL (Common Business-Oriented Language).

Paradójicamente, recibió entre muchos reconocimientos y condecoraciones, el título de Hombre del Año en Ciencias de la Computación, otorgado por la Data Processing Management Association. También fue la primera mujer nombrada miembro distinguido de British Computer Society y hasta el día de hoy es la primera y única mujer con el grado de Almirante de su país. Grace Hooper falleció en 1992.

La almirante Grace Hooper es considerada por muchos como la primera hacker de la era de la informática.