Pàgines

diumenge, 26 d’abril del 2009

LES DONES I EUROPA (I)

Us imagineu un món amb un 81% de pares i només un 19% de mares? A que no us l'imagineu. Aleshores, per què ens sembla normal un parlament amb un 81% d'homes i un 19% de dones?

El 68% de les dones espanyoles creu que la política està dominada pels homes. Aquest percentatge arriba al 77% si ens referim al conjunt de les dones europees.

Encara que més de la meitat de les espanyoles, el 59%, entén que la Unió Europea no representa bé els seus interessos (enfront del 46% de la mitjana europea), valoren de forma destacada les activitats realitzades pel Parlament Europeu en matèria d'igualtat de gènere.

Per exemple, el 48% creu que el treball del PE ha influït en la millora del benestar, el 46% en els drets de la dona, el 44% en l'educació, el 43% en la salut, el 40% en la vida laboral i el 32% en la vida familiar.

Aquests són alguns dels resultats de l'últim Eurobaròmetre sobre "Les dones i les Eleccions Europees", realitzat entre 35.000 dones i 5.500 homes de la UE, del 9 i el 13 de febrer de 2009, amb motiu del Dia de la Dona 8 de març i en el marc dels pròxims comicis europeus 7 de Juny.

Més resultats:
- El 48% de les espanyoles (enfront de 27% de les europees) destaca la lluita contra la violència de gènere i tràfic de dones com una prioritat de la propera legislatura; un altre prioritat de les dones espanyoles (29%) és la necessitat d’assegurar la custòdia compartida dels nens i nenes en casos de divorci. En canvi, el conjunt de dones europees col•loquen aquest assumpte per darrera d'incloure els anys de cura infantil com computables per a la pensió (32%, en front del 23% d'espanyoles), i proporcionar suficients serveis de guarderies (31%, en front del 28% d'espanyoles).

- La igualtat salarial entre homes i dones i la igualtat d’oportunitats laborals són dues demandes amplíssimes (el que posa de manifest que encara no s’han assolit). Mentre que les activitats en favor de la representació de les dones en càrrecs d'alt nivell de decisió només són urgents per al 5% de les espanyoles consultades i el 8% d'europees.

Dones en el Parlament Europeu
Espanya ocupa la posició 14 quant a dones elegides pels estats membres al Parlament Europeu. D'un total de 54 escons, només 18 estan ocupats per dones (el 33,3%). La cosa empitjora si parlem de Catalunya: una única eurodiputada, la socialista Maria Badia, d'un total de 6 diputats (el 16,6%).

Masses trajos i corbates en els parlaments de la UE!



No hi ha cap parlament europeu que hagi assolit la paritat de gènere. Suècia amb el 47% de dones diputades es col·loca en el primer lloc.
Crec que val la pena destacar que Espanya, amb un 36,3% de dones diputades, ocupa el cinquè lloc (el desè lloc en el rànquing mundial) per davant d'Alemanya, Itàlia, França o el Regne Unit. Hem recorregut camí; ens en falta encara molt.

Percentatge de dones en els parlaments dels estats membres de la UE

Elaboració pròpia (Anna González). Font: Women in national parliments: world classification (Inter-Parlamentiary Union)



1 comentari:

Gloria ha dit...

Molt bon treball Anna:

Tot i així com be dius queda molt camí, encara que els hi pesi alguns misogens. Vaig sentir un comentari de uns homes que deien - les dones son com un virus es van estenen i estenen...i van esca-la’n llocs- (no ens ho posen fàcil)
Una abraçada.