Pàgines

diumenge, 12 de juliol del 2009

W8, LES ALTRES PRIMERES DAMES DEL G8

L'Herminia Fajardo, amiga, periodista i autora d'un dels meus "blogs amics", m'ha enviat un correu amb l'enllaç al darrer post del blog de l'Ángeles Álvarez: "LAS PRIMERAS DAMAS: DOS VERSIONES CON MATÍZ". Us adjunto les dues fotos que hi comenta (són del mateix dia, la primera amb Benet XVI i la segona amb l'alcalde de Roma) i un enllaç al comentari que Marisa Soleto, directora de la Fundación Mujeres, ha publicat sobre la primera fotografia, la del Vaticà. Aquest cop no ens han regalat fotos de culs, però déu n'hi do!


Però no vull continuar parlant de la "cimera paral·lela" de les conjugues (per cert, on era el conjugue d'Angela Merckel? o la conjugue de Medvedev -diuen que la "va deixar" a Moscú amb solidaritat amb el seu amic Berlusconi que no pot exhibir esposa legal-?; i les altres 4 dones del president de Sud-àfrica, Jacob Zuma -només va viatjar amb la primera conjugue-?).

El que vull, un cop acabada la reunió a l'Aquila (amb uns resultats decebedors!!!), és mencionar les altres primeres dames del G8:
Les DONES del W8


El desenvolupament no el representen un grapat d'homes encorbatats. El desenvolupament té rostre de dona, viu als països del sud
i és molt actiu
. (Elba Rivera)


Vídeo de presentació del W-8 (menys de 3 minuts molt aclaridors)

LES DONES DEL W8

Són 8 dones de procedències diverses, activistes pel dret a una educació i a una sanitat per a tothom, que s'han reunit amb el nom de Women 8 (W8) per exigir als líders mundials que compleixin amb els seus compromisos d'ajuda al desenvolupament. Un d'aquests compromisos és destinar a aquesta finalitat el 0,7% del seu PIB


1.- Sandhya VENKATESWARAN treballa per a la coalició índia "Don't Break Your Promises", que té més de 3.000 membres. El seu objectiu és supervisar el compliment dels compromisos governamentals de reducció de la pobresa. "Una cosa tan bàsica com parir resulta tremendament perillós i moltes dones no saben si sobreviuran al part"

2.- Miranda AKHVLEDIANI, georgiana, treballa per a la coalició "Future Without Poverty?". El seu objectiu: convertir-se en un mecanisme per a donar veu als pobres i als seus problemes. Gràcies a les seves campanyes, el govern georgià ha reconegut la necessitat de regular de forma adequada els sistemes sanitaris privats. "A Geòrgia, la falta d'accés a la sanitat és un dels problemes més urgents."

3.- Rokeya KABIR és la representant de la campanya "My Rights" a Bangla Desh: una plataforma nacional que pressiona el govern perquè garanteixi l'educació primària per a tothom. "A Bangla Desh, l'educació per a tothom és un principi bàsic només en la constitució; no és un dret bàsic del ciutadà ni una responsabilitat de l'estat. Necessitem, almenys, una escola per poblat, i un professor per cada 40 alumnes"

4.- Kadiatou Baby MAIGA presideix la coalició "Education for All" de Mali. Considera que una societat civil forta és un recurs important per al govern, i oferix els seus coneixements i experiència per a sonar suport al govern a l'hora d'assolir els objectius en educació: "En la meva classe de l'institut, només dos dels 80 alumnes eren noies."

5.- Jiraporn LIMPANANONT és membre de la coalició "Free Trade Agreement Watch", que protegeix les persones pobres enfront d'acords comercials. És doctora i proporciona al grup coneixements sobre les normes de propietat intel·lectual que afecten els preus i l'accès a les medecines. En la seva opinió,"perquè hagi un gran canvi a la societat, sobretot entre les persones més desfavorides, han d'aixecar-se, unir-se i exigir els seus drets al govern."

6.- Leonor Magtolis BRIONES és la representant de "Social Watch Philippines / Alternative Budget Initiative". Amb els seus amplis coneixements sobre finançament públic, està ajudant a elaborar un pressupost alternatiu per al govern a Filipines i assegura que "si la majoria de filipins gaudís de bona salut, el país no hauria de gastar tants diners a guarir a malalts i enterrar els que es moren abans d'hora."

7.- Dorothy NGOMA és directora de l'Organització Nacional d'Infermeres i Llevadores de Malawi, un lloc des del qual S'enfreta a nombrosos enemics: "Lluitem contra tot tipus de malalties: tuberculosis, malària, VIH/SIDA, còlera i disentería. El grau de malaltia en la comunitat és elevat. I per quina resulta tan complicat? Els països més rics ja han superat moltes d'aquestes malalties."

8.- Elba RIVERA, nicaragüenca, representant de l'Amèrica Llatina al W8. Està compromesa amb iniciatives a favor de l'educació. Ella és un exemple del poder de l'educació, ja que fins als 16 anys era analfabeta. "Per cada anys que ells (el G-8) posterguen els seus compromisos d'ajuda, en el sud es perden generacions senceres."

Aquesta iniciativa forma part de la campanya d'Intermón-OXFAM SALUT I EDUCACIÓ PER A TOT EL MÓN. Pots donar suport a la campanya signant aquí

La crisi l'ha provocat el nord,
que no estalviïn amb nosaltres
(Elba Rivera)

2 comentaris:

Daniel Cando ha dit...

"Amiga Anna,
Si el desenvolupament el representen aquest grup d'"honorables" dames anem aviats, nosaltres iles dones dels països del Sud, que, per cert, són una mica més actives en el desenvolupament que aquestes "dames" enmantillades."

Mar Garcia ha dit...

"El que coneixem pel terme "primeres dames" sempre m'ha semblat discriminatori pel que fa a les dones i per tant molt rebutjable.
No és tolerable que en aquestes èpoques les esposes dels caps de govern, pel sol fet de la seva unió representin aquest paper de senyores florer. Quan hi ha alguna cap de govern, mai es pregunta per l'espòs.

Però sens dubte, aquestes GRANS DONES de la notícia enllaçada mereixen tots els respectes per grans activistes polítiques i humanes."