Pàgines

dissabte, 4 de juliol del 2009

LA DONA MÉS INFLUENT EN EL MÓN DE LA CIÈNCIA

Si us dic que avui, 4 de juliol, fa 75 anys que va morir Maria Sklodowska, és possible que la majoria no sapigueu de qui us parlo. En canvi, si us dic que avui, 4 de juliol, fa 75 anys que va morir Marie Curie, la cosa canvia, oi?

La polonesa Maria Sklodowska, que en casar-se amb Pierre Curie es va convertir en Marie Curie, acaba de ser elegida la dona més influent en el món de la ciència segons una enquesta realitzada per New Scientist. L'objectiu de l'enquesta era "honorar grans científiques del passat i de l'actualitat per tal d'inspirar a les del futur"

També han estat seleccionades les següennts científiques (per ordre de preferència dels enquestats)
2. Rosalind Franklin (1920-1958)
3. Hypatia d'Alexandria (370-415)
4. Jocelyn Bell Burnell (nascuda el 1943)
5. Ada Lovelace (1815-1952)
6. Lise Meitner (1878-1968)
7. Dorothy Hodgkin (1910-1994)
8. Sophie Germain (1776-183
9. Rachel Carson (1907-1964) i
10. Jane Goodall (nascuda el 1934)
Marie Curie
Curie va ser la primera dona en obtenir un premi Nobel; la primera persona que va rebre dues vegades aquest reconeixement (premi Nobel de Física, el 1903, juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel; i premi Nobel de Química, el 1911 ); la primera dona en doctorar-se a França i la primera catedràtica de la Sorbona.....

Quan jo estudiava primària a l'Escola Nausica llegiem un llibre sobre els grans descubriments i els seus protagonistes. Sempre m'ha acompanyat el record del Bell, l'Edison... i la Curie.

Marie Curie era una dona tenaç, austera i independent que va quedar vídua jove i va tirar endavant la família, sense renunciar a la recerca científica ni a la vida acadèmica.

Quan el govern francès li va oferir una pensió després de la mort del seu marit en un accident de trànsit el 1906, Marie Curie la va rebutjar tot dient:
- No vull una pensió. Encara sóc jove i capaç de guanyar-me la vida i tenir cura de les meves filles.

3 comentaris:

Koska&Freixa ha dit...

molt be!!!! hem de divulgar i donar a conèixer a totes les dones que han construit la nostra societat. La tecnologia es plena de dones de les ke ningú no recorda el seu nom però sense les ke no existiríen la meitat dels invents ke ens fan la vida mès cómoda o ke han fet avançar lsa medecina, la física i la química.
Ptonss!!!!
Krme

Lola Minguez ha dit...

Me fascina esta mujer. He leido su biografia un par de veces y ver la forma en que comenzo y al sitio que llego son impresionantes

Lola Minguez ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.