Pàgines

dimarts, 14 de febrer del 2012

Flors ecològiques i justes

No m'agrada Sant Valentí. Millor dit, no m'agrada la implantació del Dia de Sant Valentí, una festa d'origen anglosaxó, a casa nostra, com tampoc m'agrada Hallowen (ho vaig escriure fa temps). Posats a fer, prefereixo Sant Jordi al Dia de los enamorados. Ho escric en castellà perquè em recorda una pel·lícula de 1959 (que hi farem, sóc gran!) amb música d'Augusto Algueró.

Però tornem al tema. A Catalunya, per Sant Valentí (i sobretot per Sant Jordi) es regalen centenars de milers, segurament milions de flors, principalment roses.

Ho saben molt bé les dones de Colombia i l'Ecuador. Les flors que comprem a Europa provenen en molt bona part d'aquests dos països, on més 80.000 dones treballen a la indústria de la flor ornamental en unes condicions laborals i de salut deplorables.

Allò que a Europa i altres mercats és un símbol de l'amor, a Colombia i l'Equador significa explotació (Sonia López Tello)

SOMOS MÁS IMPORTANTES QUE MILES DE FLORES JUNTAS
Per això, en aquests dos països volen que el 14 de febrer passi a ser el Dia Internacional de las Trabajadoras y Trabajadores de Flores


SI EM REGALES FLORS, QUE SIGUIN JUSTES

L'actriu Maria Pujalte ha iniciat la campanya Interflora: quiero flores libres de explotación #floresjustas a ACTUABLE. En aquest enllaç hi trobaràs més informació i la forma d'adherir-t'hi.

Flors justes, flors que respectin el medi, flors que no atemptin contra els drets humans. Alternatives:
  • Conreua les teves flors, regala una planta en un test
  • Compra flors locals, conreades a prop de casa, que no necessiten agafar un avió
  • Compra flors certificades i de comerç just. 
Hi ha segells que garanteixen que les industries de la flor apliquen condicions de treball dignes i igualitàries, mesures per a minimitzar l'impacte ambiental (protecció de l'aigua, ús restringit de pesticides, compostatge i gestió dels residus)


FLORS RECICLADES
Per acabar, una darrera alternativa. Construeix la flor que vols regalar amb material reciclat. 

M'agradaria molt que compartissis les teves flors justes, reciclades....