Pàgines

dissabte, 20 de febrer del 2010

LES NOTIS DE LA MANOLITA (febrer 10)

Quan rebo el correu electrònic de la Manolita amb LES NOTIS del mes no l'obro. Per fer-ho, espero tenir una estona llarga, normalment al cap de setmana. Aleshores, obro el document, el llegeixo i començo a editar-lo. M'agrada buscar informació complementària i descobrir obres i dones. Aquest mes, si hagués d'escollir em quedaria amb la Lina Codina o Lina Prokofiev i amb una mare i una filla, el duo format per la Marina Tsvetaiva i l'Ariadna Efron: tot molt soviètic!

NOVETATS LITERÀRIES

- Matilde Asensi publica Venganza en Sevilla (Planeta), la segona aventura de la trilogia sobre Catalina Solís, ambientada al segle XVII, en el temps que Sevilla era un centre financer de primer ordre.

- Valentina Chemberdjí publica Lina Prokofiev. Una española en el gulag (Siglo XXI) en traducció de Natalia Novosílzov. És una documentada biografia de Lina Codina (nascuda a Madrid el 1897). Codina va conèixer el compositor rus Serguei Prokofiev a Nova York, amb qui va formar parella, va interpretar cançons i va tenir dos fills.
La fitxa policial de Lina Codina
Aquesta dona, que es va relacionar amb persones com Picasso, Matisse, Ravel, Falla, Stravinsky, Rubinstein, Andrés Segovia, Rachmáninov, Toscanini, Chaplin, Stanislavski, Gorki, Eisenstein, García Lorca, Coco Chanel o Diaguilev, va viure fins als 92 anys i va morir a París, després de passar una vida molt difícil que inclou 8 anys de gulag a Sibèria.

- Flàvia Company publica L’illa de l’última veritat (Proa). Quan sap que està greument malalt, el doctor Prendel sent la necessitat de confessar un secret amb què ha pogut viure però amb què no pot morir.

- Ariadna Efron publica Marina Tsvetaieva, mi madre (Circe), un homenatge a l’obra i la persona de l’escriptora i poeta russa.

Tsevetaieva es va suïcidar a Elabuga on havia estat deportada. Ariadna Efron que també va patir els rigors de l'stalinisme. Ara al cap d'anys, s'ha publicat el seu llibre en castellà.

- Lucia Etxebarria
publica Lo verdadero es un momento de lo falso (Suma). La mort d’un cantant de moda vist per diferents testimonis amb els quals la persona que llegeix composarà la seva realitat.

- Mavis Gallant publica Los cuentos (Lumen) en traducció de Sergi Lledó. Nascuda al 1922 a Montreal, al llibre hi ha 35 relats escollits per la mateixa autora i ordenats de manera cronològica, amb un pròleg també seu.

- Joana Gallego publica Eva devuelve la costilla. El nuevo estado de conciencia de las
mujeres
(Ed. Icària). A la manera d’un diccionari incomplet, Eva retorna la costella i repassa alguns aspectes de la vida sobre els quals caldria actuar per construir una societat més igualitària i democràtica. L’autora, professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha publicat títols com El sexo de la noticia o Si te vas, te mato.

- Teresa Gutiérrez de Cabiedes publica El hechizo de la comprensión (Editorial Encuentro), la primera biografia d’Hanna Arendt escrita en espanyol. Fa un retrat de la vida de la autora jueva-alemanya on tracta de l’assetjament nazi, la fugida a França, l’emigració als Estats Units, el diàleg amb Jaspers, les relacions amb Heidegger, o la gènesi de les seves obres més cèlebres como Eichmann a Jerusalem, Els orígenes del totalitarisme...


- Yiyun Li
publica Las puertas del paraíso (Lumen) en traducció de Laura Martín de Dios. La vida a una ciutat xinesa en els anys 70 del segle XX, amb la història d’una noia contrària a Mao.


- Berta Marsé
publica Fantasías animadas (Anagrama), el seu segon recull de relats (el primer, el va publicar al 2006). Personatges que busquen per trobar la unió amb el món que els envolta.

- Sara Moss publica Tierra fria (Duomo), un thriller que situa l’acció a Groenlàndia, en un grup d’arqueòlegs que busquen les restes d’una civilització perduda.

Sara Moss (Austràlia) és poeta, editora i activista política


- María Teresa Rodríguez de Castro i José Antonio Marina publiquen La conspiración de las lectoras (Anagrama) on recuperen la memòria de les dones que van formar el Lyceum Club Femenino, fundat al 1926 per María de Maeztu. El llibre ha estat plantejat com un joc detectivesc.

- Kate Wilhelm publica La estación del crepúsculo (Bibliópolis) en traducció de Manuel de los Reyes. Una història que s’aproxima a la ciència ficció ecològica.

Premis

- Almudena Vidorreta Torres ha guanyat el II accèssit de la V edició del premi de poesia Govern d’Aragón-Cajalón amb Algunos hombres insaciables.

Cinquena dona a la RAE

- Soledad Puértolas és la cinquena dona que forma part de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Va ser escollida el 28 de gener d’enguany i ocupa el seient g. Puértolas va guanyar el Premi Planeta l’any 1989 amb Queda la noche, i el Premi Anagrama d’Assaig l’any 1993 amb La vida oculta.
Ana María Matute, Carmen Iglesias, Margarita Salas i Inés Fernández Ordóñez són les altres quatre dones.

2 comentaris:

Sílvia ha dit...

Interessant entrada la del teu blog!!! Gràcies per posar llibres escrits per dones!!
Jo tinc un espai en la web www.anobii.com/silviamafalda/books
on tinc pujats els llibres que he llegit des dels 14 anys aproximadament!!!

Et convido a fer-ne una ullada i fer-te un perfil a la web, que és gratuït.

anna gonzález batlle ha dit...

Sílvia, fet!