Pàgines

dijous, 19 de novembre del 2009

LES NOTIS DE LA MANOLITA (novembre 09)

Ja hem passat l'equador del novembre (= novè mes del calendari romà) i som en disposició d'editar les NOTIS del mes.

NOVETATS EDITORIALS

La Esfera de los Libros publica Un sombrero lleno de cerezas d’Oriana Fallacci (1929-2006), la història novel·lada de la seva família des del segle XVIII fins al final del XIX.

La periodista Oriana Fallacci a la dècada dels 60 del segle passat


- Anne Marie Garat publica Nacida de las tinieblas (La otra orilla) en traducció d’Isabel González Gallarza, segona entrega d’una tetralogia, que va començar amb En manos del diablo. La segona entrega té lloc en l’època d’entreguerres del segle XX.

- Eva Illouz publica El consumo de la utopía romàntica, amb el sots-títol El amor y las contradicciones culturales del capitalismo (Katz Editores), en traducció de Ma Victòria Rodil. Un assaig sobre la dicotomia entre l’amor com a impuls desinteressat i com a valor econòmic.

- Rona Jaffe publica El millor de la vida (Rosa dels Vents/Lumen en castellà), en traducció de Sílvia Alemany al català i d‘Ana Alcaina al castellà. Aquesta novel·la, publicada al 1957 en anglès, descriu la vida de 4 noies joves, amb una certa ambició i amb ganes d’amors, a Nova York. Arran de l’èxit de públic, Jean Negulesco va dirigir la pel·lícula amb el mateix títol, The Best of Everything, l’any 1959.


L’editorial Minúscula publica La Casa de la Infancia de Marie Louise Kaschnitz (1901-1974), en traducció de Rosa Pilar Blanco. Va sortir per primer cop l’any 1956, és gairebé autobiogràfica i combina el real i l’oníric en un relat on tracta de la seva mateixa infància.

- Lorrie Moore publica Al peu de l’escala (Edicions 62/Seix&Barral en castellà) en traducció d’Albert Torrescasana al català i Francisco Domínguez Montoro al castellà. Una noia de procedència rural fa el procés de transició a la vida adulta en el si d’una família que ha adoptat una criatura i on descobrirà la hipocresia social.

- Thais Morales publica Una aparición inesperada (Egales), la seva segona novel·la. Una història sobre decisions importants i menys importants. A la història hi ha referències a lesbianes conegudes. Morales és experta en història del lesbianisme.

- Almudena Solana publica La importancia de los peces fluorescentes (Suma de Letras), on pren el punt de vista de les persones que pateixen insomni. Casos de persones que no dormen per diverses causes.


PREMIS

Mª Angeles Caso ha obtingut el premi Planeta 2009 amb la novel·la Contra el viento, la història de supervivència i lluita d’una dona de Cabo Verde, Sao, que va lluitar per recuperar el seu fill, d’un home maltractador. Caso ha dit que compartirà una part del premi amb Sao. L’import del premi és de 601.000 euros

Marie Ndiaye, escriptora d’origen senegalès, criada als suburbis de París, ha obtingut el premi literari més important de França, el Goncourt, amb Trois femmes puissantes (Tres dones poderoses). Ndiaye recrea tres històries d’heroïnes modernes que lluiten per obrir-se camí en un món hostil.

Roser Berdagué Costa ha guanyat el Premi Nacional de Traducción pel conjunt de la seva obra, realitzada al llarg de 40 anys, amb 340 obres traduïdes al català i al castellà de les llengües anglesa, francesa i italiana. El premi està dotat amb 200.000 euros.

Núria Esponellà ha guanyat el Premi Néstor Luján de novel·la històrica, amb Rere els murs, una obra ambientada al monestir de Sant Pere de Rodes, que protagonitzen una barreja de personatges reals i ficticis. Aquest premi l’atorga Columna i està dotat amb 6.000 euros.
El monestir de Sant Pere de Rodes


Elvira Navarro
ha guanyat el Premi Jaén de Novel·la amb La ciudad feliz. El premi, que està convocat per l’editorial Mondadori i patrocinat per l’Obra Social de la Caixa de Granada, té una dotació de 24.000 euros. Enguany s'hi van presentar 307 originals.


TRASPÀS


Maria Dolors Alibés Riera ha mort als 69 anys, el 6 de novembre, a Sant Pau de Seguries on residia. Historiadora i mestra de professió, s'havia especialitzat en literatura juvenil, amb la publicació d'una trentena de novel·les i reculls de contes, alguns traduïts al basc, al castellà i al francès. Col·laboradora habitual de publicacions com Avui, Cavall Fort, Rodamón i Regió7, havia guanyat premis literaris, com el Cavall Fort de contes l'any 1983, i el premi de la Fundació d'Amics de les Arts i les Lletres de Sabadell de l'any 1984. Entre les seves obres destaquen títols, com Màquines d'empaquetar fum i altres enginys i Superfantasmes en un supermercat.


I per acabar una sorpresa.
Algunes persones no s'acaben de creure que hi hagi una persona que es digui Manolita i que cada mes escrigui les NOTIS.
Doncs bé, no es cap recurs literari.
Pel Pilar vam anar a Tortosa. Aquesta foto correspon a aquella escapada


Manolita Sanz, gran lectora i escrividora

2 comentaris:

Pep Martínez Barceló ha dit...

No sabia que l'Oriana Fallacci va morir l'any 06 amb 77 anys. Recordo haver-la llegit. Era d'una gran vivesa, provocadora i ... segurament, tal vegada, sigui hora de tornar-hi.
Miraré de fer cas a la Manolita. Gràcies

Anònim ha dit...

Avui he llegit un resum del llibre de la Núria Esponellà: Rere els murs. M'ha semblat interessant i me l'he apuntat per quan passes per la llibreria. La noti de la Manolita m'ha decidit a llegir-lo. Gràcies
Montse