Pàgines

dimarts, 19 d’octubre del 2010

DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA



Avui, dia 19 d'octubre, es commemora, a tot el món, el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

El càncer de mama és la primera causa de càncer entre les dones de Catalunya i en els països desenvolupats.

El 28,1% de tots els casos nous de càncer de les dones són de mama. Les dades poblacionals més recents mostren que la incidència d’aquest càncer ha augmentat un 2,5% anual (casos per 100.000 dones) en el període 1985-2002. Aquest increment es deu bàsicament a l’envelliment de les dones; mentre que en les més joves la tendència és a estabilitzar-se o, fins i tot, a disminuir (per exemple, per sota dels 45 anys).

En el 2010, per grups d’edat, s’estima que el nombre de diagnòstics nous en les dones de 35 a 64 anys sigui de 2.841 i, per sobre dels 65 anys, de 2.319. Els càlculs per al 2015 són de 3.086 i de 3.000, respectivament.

D'altra banda, la taxa de mortalitat ha disminuït a partir dels anys 90, amb un 2,7% de descens anual entre 1995-2004. Actualment, el càncer de mama té una supervivència del 80,9% als 5 anys, i és una mica superior a la mitjana europea que, en el mateix període observat, és del 79%.

Les millores en la supervivència es deuen, fonamentalment, al progrés dels diagnòstics en les etapes precoces de la malaltia, als cribratges -mitjançant les mamografies- i a les millores dels tractaments. En aquest sentit, també cal esmentar els canvis en la percepció del benefici del diagnòstic precoç del càncer de mama per part de les dones.


Les mamografies salven vides

El Pla director d'oncologia de Catalunya inclou el Programa de cribratge de càncer de mama, orientat a detectar el càncer en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, de manera que sigui més fàcil de tractar-lo i curar-lo. A l'any 2008 (darreres dades disponibles), es va convidar 363.438 dones a fer-se una mamografia. Es van diagnosticar 918 càncers de mama.

Si alguna dona entre 50 i 69 anys no ha estat citada per fer-se una mamografia, ha de trucar a Sanitat Respon: 902 111 444

Com comunicar la notícia del càncer?
Quan et diagnostiquen un càncer, l'impacte emocional és gran (ho sé per pròpia experiència!). La comunicació del diagnòstic d’una malaltia greu com és el càncer és un moment crític que pot condicionar molt la manera en què la persona pot afrontar la situació, fins i tot la seva resposta al tractament.

És important, per tant, posar en marxa estratègies que permetin millorar l'atenció a les dones amb càncer i minimitzar els efectes de l'impacte. Necessàriament cal fer-ho des d'una perspectiva multidisciplinària.

Això és el que pretén el Grup d'Ajuda Mama i Salut (gAmis), una associació creada per dones afectades de càncer de mama vinculada a la Unitat Funcional de Patologia de la Mama de l'Hospital Clínic de Barcelona. Parlar-ne sense tabús amb professionals de l'oncologia, la psicologia, la infermeria, la rehabilitació... el periodisme i amb les afectades.



El Grup Àgata és una altra entitat catalana que agrupa dones afectades de càncer de mama -i també els seus familiars- amb l'objectiu d'informar, donar suport i oferir rehabilitació a les persones afectades.

5 comentaris:

anna gonzález batlle ha dit...

Acabo de llegir el darrer post de l'amic Enric Llorens

http://enricllorens.blogspot.com/2010/10/barcelona-contra-el-cancer-de-mama.html

Des d'aquí vull agrair-li un cop més la seva mirada sobre la ciutat i les persones

Anònim ha dit...

Cal desmitificar el cancer de mama, pero el cert es que s'emporta moltes vides.
Salut.

anna gonzález batlle ha dit...

Si, és veritat. Massa dones moren a causa del càncer de mama.

A mi, més que desmitificar el càncer de mama, em sembla millor dir que cal parlar-ne sense tabús perquè significa guanyar-li el primer assalt

Anònim ha dit...

Parlar-ne, però amb coneixement cert, t'ho dic per experiència; hi ha, malhauradament,molt negoci, molta fullaraca, aplicacions dites de "medicina alternativa" y un llarg etc, que haurien de sortir d'aquest món tan rentable que hi ha al voltant de la malaltia, de qui la pateix, dels familiars i bons amics que el que desitgen es que la malalta en surti d'una vegada per totes... a voltes però sense cap remei

anna gonzález batlle ha dit...

M'ha agradat molt el darrer post d'Amparo Bernad

http://amparoland.blogspot.com/2010/10/lo-mejor-todo-el-mundo-tenia-razon.html

Us en recomano la lectura

Amparo, no eres rara, eres única!! :-)