Pàgines

diumenge, 17 d’octubre del 2010

LES NOTIS DE LA MANOLITA (octubre 10)


Ja ha arribat la tardor i es qüestió de canviar l'hamaca per un seient més adient amb les temperatures que ens esperen. Què us sembla el de la imatge? Sembla confortable, no?
L'edició de LES NOTIS de la Manolita Sanz d'aquest mes ha estat una mica accidentada. Les vaig publicar (sense voler!!) abans d'estar enllestides. Ara va de bo!
Espero que, com a mi, us suggereixin futures lectures i més coneixement sobre algunes autores que ignorava.

NOVETATS EDITORIALS AMB
VISIÓ DE GÈNERE



- Esmeralda Berbel publica Lo que piensan las adolescentes (Ediciones Obelisco). El llibre parteix de les trobades amb 13 adolescents on aquestes expliquen neguits, pors i aficions. Aquesta badalonina nascuda el 1961, ha publicat altres llibres de testimonis com Trátame bien: hablan ellas: 18 testimonios de una superación i De qué hablamos las mujeres cuando hablamos de lo que importa
Esmeralda Berbel recitant poesia pròpia
(Pharos)

- Sabina Berman publica La mujer que buceó dentro del corazón del mundo (Destino), que narra la vida d’una jove autista que es relaciona amb les tonyines i vol preservar la vida marina. És la primera obra que es publica a Espanya de l’autora, que és mexicana i acostuma a tractar sectors minoritaris de la societat perquè segons explica “les persones desadaptades m’atrauen”.

- La mallorquina Neus Canyelles publica La novel·la de Dickens (Proa). A la protagonista, que té migranyes, se li apareix Dickens. Tots els personatges de la novel·la afronten de diverses maneres els seus problemes.

- Empar Fernández publica Mentiras capitales (Alianza) que explica la història d'un home i una dona, tancats en un vell vaixell, el San Marcos, que va a Amèrica, en la postguerra. Ell ha mentit i ella arrossega secrets. Al voltant, el microcosmos social dels qui estan al San Marcos. Empar Fernández ja ha publicat gairebé una desena de llibres de ficció, sola o en col·laboració amb Judit Pujadó o Pablo Bonell.


- Cornelia Funke publica Reckless. Carne de piedra (Siruela) en traducció de Maria Falcón Quintana. Dos germans han de lluitar perquè un d’ells no es converteixi en un ésser de pedra. Després de la celebrada i exitosa trilogia de Mundo de tinta, Funke entra ara en el món de les fades, a través d’uns àlter ego dels germans Grimm i canvia la tinta per la pedra.

- La periodista Belén García publica El renacimiento de Eva (Alhulia), una història situada al segle XIX anglès, que li serveix per explicar les lluites feministes de l’època.

Ser feliz era ser fuerte. Y ser feliz era ser libre. Libre para luchar


- Susan George publica Sus crisis, nuestras soluciones (Icaria). Coneguda, sobretot, pel seu Informe Lugano, explica com hem arribat a la situació actual i proposa solucions per contrarestar el poder neoliberal i actuar contra el canvi climàtic

- Loretta Napoleoni publica La mordaza: las verdaderas razones de la crisis (Paidós). Parteix de l’11-S per explicar els vincles entre la política de la por i la crisi econòmica mundial. L’autora, activista feminista als anys 70 del segle passat, ha treballat per a organitzacions financeres internacionals i és experta en finançament del terrorisme internacional.


- Joyce Carol Oates publica Ave del paraíso (Alfaguara). Un assassinat i uns culpables assenyalats socialment que potser no ho són. Amb veus narratives diferents i una conjunció d’emocions i erotisme intensos. Una inspecció de la família nord-americana.



També us aconsello aquest minireportatge
http://www.rtve.es/mediateca/videos/20100902/joyce-carol-oates-presenta-nuevo-libro-madrid/866191.shtml


- Carmen Posadas publica Invitación a un asesinato (Planeta). Una dona divorciada planeja la seva mort (o millor dit el seu assassinat), en un ambient d’alta societat, que tan bé descriu l’autora. L’obra es presenta el 20 d’octubre.



- Rosa Ribas publica La detective miope (Viceversa). Irene decidirà descobrir què va passar un tràgic 2 de juny que va marcar la seva vida per a sempre. Des d’aleshores ha perdut diòptries, com indica el títol. L’obra surt a la venda el 14 d’octubre i es presentarà a la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta (Barcelona) el proper 16 d’octubre. L’autora pratenca participarà a Getafe Negro, del 18 al 25 d’octubre.

- Anne Rice publica La hora del ángel (Ediciones B). Després dels vampirs que li han donat fama i èxit, ara es llança pel camí dels àngels.





Premis

- Teresa Solana ha guanyat el premi Crims de Tinta, en la seva tercera edició amb Negres tempestes, un thriller que té les seves arrels en fets de la Guerra Civil i que protagonitzen una parella de Mossos d’Esquadra: Norma Forester i Gabriel Alonso.
El premi està dotat amb 20.000 euros. Dins el gènere policíac, Solana havia publicat Un crim imperfecte i Drecera al paradís.

- Isabel Allende ha rebut el Premio Nacional de Literatura de Chile. L’autora de La casa de los espíritus, Eva Luna, Paula, etc. l’ha obtingut als 68 anys. Les seves obres s’han traduït a 27 llengües i ha venut uns 50 milions d’exemplars.
El veredicte es va fer públic el 2 de setembre de 2010 i és la quarta dona que l’obtè. Les anteriors són Gabriela Mistral (1951), Marta Brunet (1961) i Marcela Paz (1982 ).