Pàgines

dilluns, 7 de setembre del 2009

L'IRAN: la primera dona ministra, però...


El reelegit (amb frau electoral) president iranià, Mahmud Ahmadineyad ha designat la primera dona ministra en els 30 anys de República Islàmica(1). La ginecòloga Marzieh Vahid Dastjerdi, de perfil ultraconservador, és la nova titular de Sanitat.

Tot apunta que Ahmadineyad ha volgut fer un gest d'apropament a les dones després que aquestes hagin tingut (i tinguin; la lluita continua) un important paper en les manifestacions contra la tupinada a les darreres eleccions i contra les condicions de segregació i de discriminació que pateixen. De fet, el president va proposar dues altres candidates a ministre. El Parlament no els va donar la seva confiança.



PERÒ, una flor no fa estiu
És a dir, la presencia de Dastjerdi en el govern de la República Islàmica no garanteix que es produeixi cap canvi en la situació de la resta de dones iranianes. Malgrat les seves declaracions després d'haver aconseguit la confiança del Parlament (175 vots a favor, 82 en contra i 29 en blanc):
"Les dones han assolit els vells anhels de tenir una dona en el govern per a defensar les seves peticions. Crec que és un pas molt important per a les dones",
no podem oblidar que la nova ministra ha defensat la segregació per gènere en l'atenció sanitària,

ni que ha afirmat que "concedirà especial atenció a les inquietuds i directrius dels dignataris religiosos", alguns dels quals, com l'aiatol·là Jatami, ha dit que:
"L'Islam respecte la dona. Això no vol dir, però, que hàgim de deixar-lis posicions socials importants".
Segur que resultarà molt interessant escoltar Nazanin Amirian el proper dimecres a CASA ÀSIA. Per raons familiars, jo no hi podré assistir. M'agradaria molt que alguna persona que hi vagi ens expliqui què ha dit.



També podeu llegir:
L'IRAN, LES DONES I LES ELECCIONS (1) [el mirador de les dones, 17 de juny]

L'IRAN, LES DONES I LES ELECCIONS (2) [el mirador de les dones, 21 de juny]

Nazanin Amirian, UNA IRANIANA ENTRE NOSALTRES [el mirador de les dones, 24 de juny]

UN MILIÓ DE VEUS CONTRA LA REPRESSIÓ A L'IRAN [el mirador de les dones, 28 de juny]

United for IRAN. BARCELONA participa al GLOBAL DAY OF ACTION
[el mirador de les dones, 21 de juliol]

Sakineh Mohammadi, LA SEVA VIDA ÉS A LES NOSTRES MANS [el mirador de les dones, 22 d'agost]
---------------------------
(1) Dastjerdi, com hem dit, és la primera dona ministra de la República Islàmica, però no la primera dona ministra a l'Iran. Dues dones havien estat ministres en temps del xa
---------------------------

Redactat per Anna González Batlle, el setembre de 2009

1 comentari:

Esperança Larruy ha dit...

Sembla un home disfressat, potser és per això que l'han volgut deixar entrar al govern. Ara seriosamen, celebro que l'hagin admès però no hi confio gens.