Pàgines

dimarts, 15 de setembre del 2009

LES NOTIS DE LA MANOLITA (setembre 09)

Ja hem tornat, una miqueta abans de l'anunciat, esperant que hàgiu passat un bon estiu i que hàgiu disfrutat amb la lectura

La Manolita ens ha enviat la seva tria de

NOVETATS EDITORIALS

Arqueòloga

- María Bunar publica Un paso entre dos mundos (SGEL), on es relaciona una arqueòloga d’ara amb les investigacions de Champollion a Egipte i l’època egípcia que investiga. Bunar és historiadora i aquesta és la seva primera obra.




Comissària


- Rosa Ribas publica Con anuncio (Viceversa), la seva segona novel·la negra amb el personatge de la comissària Cornèlia Weber –Tejedor, de filiació alemanya-espanyola. És un cas que la farà treballar amb un comissari masclista i racista. L’autora és del Prat de Llobregat.


enGabiades

- Xirin Ebadi, premi Nobel de la Pau 2003, publica La jaula de oro (La Esfera de los libros) un repàs, des de la ficció, de la història recent de l’Iran. Segons diu, ha escollit la narrativa per aconseguir major difusió.

Si voleu saber més coses sobre l'autora, llegiu I QUI ÉS XIRIN EBADI? a l'article L'IRAN, LES DONES I LES ELECCIONS [2]


Esclaves

- Isabel Allende publica La isla bajo el mar (Plaza & Janés), una història d’esclaus situada al segle XVIII, on les dones tenen un paper preponderant.


Exili argentí

- Montserrat Bacardi publica Catalans a Buenos Aires. Records de Fivaller Seras (Pagès Editors). És una història de la comunitat catalana a l’Argentina, les seves institucions i moltes anècdotes recollides de Fivaller Seras, un personatge que era una memòria vivent des de la seva llibreria D’Artagnan a Buenos Aires. Fivaller Seras va morir l’abril passat.


Famílies

- Lionel Shriver publica El mundo después del cumpleaños (Anagrama), la història d’una parella on s’introdueix una tercera persona. Lionel Shriver és el pseudònim de Margaret Ann i va guanyar l’Orange Prize 2005 amb l’exitosa Tenemos que hablar de Kevin.

- Milena Agus, publica Mientras duerme el tiburón (Siruela), on narra les relacions en el si d’una família sarda força estranya. L’autora, italiana nascuda a Gènova, però que ha adoptat Sardenya per viure, és autora de Mal de piedras, també publicada per Siruela, amb força èxit.

- Martina Cole publica Más cerca (Alianza) en traducció de Juan Castilla Plaza. Una novel·la negra que, a més de l’acció habitual, mostra la interioritat de les famílies relacionades amb el món del crim.

- Janice Y.K. Lee publica La maestra de piano (Salamandra) en traducció de Gema Moral. L’obra se situa al Hong Kong dels 50 del segle passat, amb l’afegit de salts enrere al temps de l’ocupació japonesa.




Medieval


- Claudia Casanova publica La tierra de Dios (Planeta), una novel·la històrica amb una protagonista, Aalis de Saint.Noire, que ja havia estat protagonista de La dama y el león, una anterior novel·la de l’autora, publicada fa tres anys.







sobre Menjar


- Felicity Lawrence publica ¿Quién decide lo que comemos? (Urano), sobre els efectes de la globalització en la indústria agroalimentària i, en darrer terme, en la nostra salut. L’autora és una periodista especialitzada en temes d’alimentació.

- Monica Ali publica En la cocina (Duomo), la història d’un xef, a qui les pressions laborals i personals, el condueixen a una crisi. L’autora va néixer a Bangladesh i va anar a viure a Anglaterra als 3 anys.


Pionera

Dues autores tracten el mateix personatge. Clelia Martínez Maza publica Hipatia (La Esfera de los libros) i Olalla García publica El jardín de Hipatia (Espasa Calpe).

Ὑπατία (370 – 415) és la primera dona matemàtica de la qual es té coneixement documentat. També va ser molt reconeguda en el camp de l’astronomia (hi ha un cràter i un espadat lunars amb el nom d'Hypatia) i en el de la filosofia neoplatonisme.


Poesia

- Olga Xirinacs publica Óssa Major. Poesia completa (1977-2009) (Editorial Òmicron), un volum de més de 1.000 pàgines, on recull 32 anys de treball poètic.

- Isabel Clara Simó publica El conjur (Edicions 62), el seu primer llibre de poemes.


Reines

Mª Pilar Queralt publica La rosa de Coimbra (Styria), una biografia novel·lada d’Isabel d’Aragó, neta de Jaume el Conqueridor, que va ser reina de Portugal. És la tercera d’una sèrie dedicada a primeres dames portugueses. Les anteriors van ser Inés de Castro i Leonor.






Lletra gran

Facilitar la lectura és l’objectiu de la col·lecció Lectura Plus que promouen Grup 62, Grup Planeta i “La Caixa”. La proposta és editar més de 100 obres d’autors universals amb una lletra més gran que l’habitual. Edicions 62 farà els llibres en català i Grup Planeta, els de castellà. “La Caixa” els utilitzarà als clubs de lectura de gent gran dels seus més de 600 centres.
La idea d’editar amb lletra gran la va llançar Agatha Christie el 1964, perquè les seves amistats poguessin seguir llegint els seus llibres.


Més sobre Rodoreda


L’actriu nord-americana Jessica Lange donarà vida a la Colometa de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, al teatre Romea l’any que ve. Ho farà en anglès, sota la direcció de Joan Ollé Aquest espectacle es va estrenar al maig al Baryshnikov Arts Center de Nova York en el marc del Catalan Days, organitzat per l’Institut Ramon Llull.


Bon inici de curs!!


Redactat per Anna González Batlle, el setembre de 2009