Pàgines

diumenge, 5 de juliol del 2009

EL SÀHARA: SENYORES DEL NO RES


Instal·lació audiovisual sobre la dona sahrauí (Palmira Escobar i Anabel Santiago)

El Sàhara, un matriarcat fictici
Miquel Cartró, company de l'ACP (Associació de Comunicació Pública) i gran activista a favor d'un Sàhara lliure, ens ha enviat (a l'Asociación de Mujeres Saharauis en España-AMSE i a mi) una noticia publicada al diari LA NUEVA ESPAÑA (Gijón). La noticia, titulada Sàhara, un matriarcat fictici, informa de la presentació de l'audiovisual de la cantant Anabel Santiago i la fotografa Palmira Escobar a Sotrondio (Astúries) i recull l'opinió de les autores. SEÑORAS DE LA NADA aborda la situació de les dones sahrauís als campaments de refugiats i el seu paper subordinat.

الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Santiago i Escobar van baixar als campaments sahrauís amb l'ànim de contrastar una informació: la República Àrab Sahrauina Democràtica (RASD) era una societat islàmica modernitzada. Les autores de l'audiovisual van tornar amb una constatació: El Sàhara Occidental no és una societat islàmica moderna. Les dones no tenen els mateixos drets ni estan igual considerades que els homes. "Allà les dones fan de tot. Són mares, professores, però és un matriarcat fictici perquè les decisions importants sempre les pren l'home".

Ells són més lliures que nosaltres
Aquesta és l'afirmació d'una de les protagonistes de SEÑORAS DE LA NADA, que afegeix "és un costum". Per Escobar, "L'educació està molt lligada a la religió. Des de petites aprenen, per exemple, la seva obligació és atendre els homes en tot allò que els demanin". "Les dones estan resignades a dur aquesta vida. Es com si no tinguessin ganes de pensar i tenir opinió pròpia".

Després de llegir la notícia, tinc ganes de saber més sobre la situació real de les dones als campament i, per suposat, de veure SEÑORAS DE LA NADA.

De moment, he consultat la Constitució de la RASD
  • L'Islam és la religió de l'Estat (art. 4)
  • La família és la base essencial de la societat. Els seus valors són la religió i la moral (art. 6)
  • Tots els ciutadans són iguals davant la llei (art. 7)
  • L'Estat vetllarà per la protecció de tots els drets polítics, econòmics, socials i culturals de la dona sahrauí, i assegurarà la seva participació a l'edificació de la societat i en el desenvolupament del país (art. 30)
I l'AMSE té diversos articles sobre el Sàhara i les dones. Us en recomano un de curtet
http://www.lavozdelanzarote.com/spip.php?article9809


1 comentari:

Jordi Negre ha dit...

He conegut la dona sahrauí. També l'home, els joves i els nens (cada dia m'agrada més el llengautge del genèric)-
És un heroïsme i un crit de justícia que cap dels nostres governants, cap!. ha estat prou digne com per encarar amb les armes de la veritat i de la dignitat.
Molts encara conserven el DNI espanyol... quina vergonya!