Pàgines

dijous, 21 de maig del 2009

LES NOTIS DE LA MANOLITA (maig 09)

Puntualment, la Manolita ha enviat les "notis" d'aquest mes. Una pneumònia m'ha tingut fora de combat les dues darreres setmanes. Avui, per fi, he sortit de l'hospital per a començar una (llarga) convalescència. Editar i publicar les "notis" de maig de la Manolita Sanz és de les primeres coses que faig. M'agrada poder començar a "mirar" de nou!


NOVETATS EDITORIALS

- Toni Morrison publica Una benedicció (Amsterdam, 189/Lumen en català), una novel·la curta protagonitzada per una jove esclava negra. Morrison va obtenir el premi Nobel de Literatura el 1993.

- Nafisa Haji publica Su mano sobre mi frente (Roca). Aquesta nord-americana, d'origen indopaquistaní i musulmana, recupera en aquesta novel·la autobiogràfica la tradició de les sagues de la India, incorporant, però, un element nou: el de la ignorància i els prejuicis sorgits després dels atemptats de l'11-S.

- Julia Franck publica La dona del migdia (Edicions 62/Tusquets en castellà) on explica la història d'una dona dels anys 20 del segle passat. Amb aquesta obra va rebre el Deutsche Buchpreiss 2007. Franck, nascuda al Berlin Est al 1970 va marxar amb la seva família a Berlin Oest als 8 anys, on va viure en una casa de refugiats. D'aquí va sorgir Zona de tránsito (Tusquets).

- Lluïsa Forrellad publica El primer assalt (Angle) on tracta dels primers 60 del segle XX. És la quarta novel·la que publica i la primera on es refereix a un temps viscut per ella.

- Amelina Correa publica Alejandro Sawa. Luces de bohemia (Fundación José Manuel Lara). És una biografia del literat que va inspirar Ramon Maria del Valle-Inclán per al personatge de Max Extrella de Luces de Bohemia. Sawa va viure a cavall del XIX i el XX (1862-1909).

- La Magrana en català i Salamandra en castellà publiquen El mestre d'ànimes d'Irène Némirovsky. Una història sobre un metge ucraïnès que arriba a França. Nemirovsky va publicar aquesta història el 1939.

- Sílvia Alcántara publica Olor de Colònia (Edicions de 1984). És el debut d'aquesta autora de 65 anys, on tracta de la vida a una colònia tèxtil del Baix Llobregat. Ha estat un dels èxits del passat Sant Jordi.

- Carme Riera publica Amb ulls americans (Proa) on, a través del ulls d'un protagonista nord-americà, repassa la Catalunya dels primers 2000.

- Flavia Company publica Con la soga al cuello (Páginas de Espuma), un recull de relats sobre les relacions personals.

- Marie-Sabine Roger publica Tardes con Margueritte (Duomo), en traducció de Sofia Tros de Ilarduya. Una emotiva història d'una persona considerada nivell límit d'intel·ligència que es relaciona amb una persona gran. L'autora ha publicat més de 40 llibres i promou la lectura a les escoles i les biblioteques.

- Carmen Posadas publica Antonio Machado y la mirada de Leonor (Amaya) on ficciona la vida de Machado i els viatges que realitza amb la seva dona, Leonor. L'obra compta amb unes boniques il·lustracions de Ximena Maier.

- Kalpana Swaminathan publica Los crímenes de Ardeshir Billa (Siruela) on presenta un personatge fascinant que ho sap tot: la seva tia Lalli.

- Cristina Fallaràs publica Así murió el poeta Guadalupe (Alianza), on recrea els darrers anys del franquisme a través de la veu d'una protagonista en una entrevista, d'on han estat eliminades les preguntes.

- Isabel Núñez publica Si un árbol cae (Alba), amb testimonis d'afectats pel conflicte dels Balcans.

- Roser Caminals publica La seducció americana (Edicions 62). Cròniques americanes d'una catalana que és professora de literatura als Estats Units.

- Maggie O'Farrell publica L'estranya desaparició d'Esme Lennox (La Campana), en traducció de Josep Alemany. Una història que relaciona el present amb la desaparició d'una noia als anys 30 del segle XX.

- Pilar Eyre publica Ena, la novela (La esfera de los libros) sobre Victòria Eugènia de Battenberg i la vida privada del seu espòs, Alfons XIII.

Victòria Eugència va alletar els seus fills trencant amb el costum de les dides reals


PREMIS

- Mercedes Salisachs ha obtingut el IX premi de Novel·la Històrica Alfonso X El Sabio, amb Goodbye, España, on retrata la vida de la reina Victòria Eugènia, quan fa 40 anys de la seva mort.

El 4 de juny sortirà el llibre al carrer. Mercedes Salisachs, nascuda l'any 1916, és una escriptora amb una llarga carrera literària i ha guanyat premis com el Planeta, l'Ateneo de Sevilla o el Fernando Lara. L'Alfonso X té un import de 100.000€ i està patrocinat por Ediciones Martínez Roca y Caja Castilla-La Mancha. En aquesta edició s'hi van presentar 284 novel·les.

- Espido Freire ha guanyat el IV Premi Llanes de Viajes amb Hijos del mundo. De Roncesvalles a Finisterre.

- Dolors García Cornellà va obtenir el Barcanova de Literatura Infantil per L'Oleguer i el clan de les llunes grises en la seva setena edició.

- Marta Gené ha guanyat el XVII premi Edebé en la categoria infantil amb Sopa de lagartija. L'obra, a més d'editar-se en les 4 llengues de l'Estat, també ho serà en braille.