
Alguns mitjans es van fer ressò de la manifestació de 200 dones afganenes, valentes, que van sortir al carrer per manifestar-se contra aquesta llei d’inspiració talibà. Dones que van ser increpades per un miler de persones (homes i dones) que les van titllar de “putes”, "esclaves d'Occident", "apòstates" o "cristianes" i les van intentar agredir.
Què ha passat amb aquestes dones? S'ha aturat la proposta de llei?
No he trobat resposta a aquestes i altres preguntes que em formulo. JA NO SÓN NOTICIA (!)
LES FILLES DEL SILENCI
El que si sabem és que centenars de dones continuen suïcidant-se cada any a l'Afganistan. Hi ho fan de la pitjor manera possible: cremant-se. És el darrer graó de la violència de gènere. L'ACAF (Associació de Cooperació per a Afganistan) els dedica el programa Ariana.
En 2007, els periodistes JM Inés i RF Pellitero van viatjar a l'Afganistan, amb l'ACAF, per a rodar-hi "Les filles del silenci", un documental sobre la situació de les dones afganeses que s'autoimmolen.
Al maig de 2007, l'ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya) va organitzar un Dinar - Fòrum, en el Col·legi de Periodistes, amb dues activistes afganeses que van explicar les accions que realitzen per aconseguir eliminar totes les formes de discriminació contra la dona.

AZIM i HANEEFI van explicar que de les 34 províncies en què està dividit el país només en 5 hi ha escoles on les nenes i les dones poden estudiar batxillerat i tenir accés a la universitat. En moltes províncies la manca d’escoles és absoluta i afecta a nens i nenes, igualment com la manca d’hospitals i assistència sanitària.
També van dir que un dels problemes més greus és el pes aclaparador de la tradició que comporta que el 85% de les dones i el 75% dels homes no tenen consciència dels seus drets. Un exemple és que el 80% dels casaments són concertats pel pare, i la dona no té cap dret a triar ni a opinar. La dona a l’Afganistan és propietat de la família, que la pot comprar o vendre com si fos un objecte. Els crims d’honor s’acaben amb la compra o la venda de dones. Aquesta tradició tan nefasta afecta greument a les dones activistes que són acusades d’antislamistes, i occidentals, i són criticades i atacades. Les activistes Azim i Haneefi es van mostrar molt preocupades per l’aprovació de la Llei d’Amnistia pel Parlament Afganès, que perdona als criminals de guerra els seus delictes i que pot ser un motiu de tensió en el país, fins a tal punt que s’està negociant amb el govern per tal de suavitzar l’aplicació.(Veure DONES CONTRA L'OBLIT I LA IMPUNITAT)
Va ser un dinar molt interessant i un privilegi compartir-lo amb Afifa i Najia.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada