AFGANISTÁN: MUJERES CONTRA EL OLVIDO. Autor: Gervasio Sánhez
Mentre la comunitat internacional centra el debat sobre l’Afganistan quasi exclusivament en si cal enviar-hi més o menys tropes estrangeres, no es parla que tant el Govern com el Parlament afganesos es troben copats per antics criminals de guerra. I que, com a conseqüència d’això, existeix una Administració totalment corrupta, que no porta el país cap a enlloc, mentre els fonamentalistes cada vegada tenen més força.
En aquest context i en un país on a les dones se’ls ha negat bona part dels seus drets i gairebé no tenen presència social, han estat elles les que per primera vegada s’han manifestat al carrer amb fotografies de desapareguts, reclamant la cerca de la veritat i que els criminals siguin jutjats davant un tribunal.
Fragment de la presentació de les jornades Afganistan: Dones contra l’oblit i la impunitat, organitzades per ASDHA (Associació per als drets humans a l'Afganistan)
Les jornades, celebrades a Barcelona el passat mes de gener, tenien com a objectiu visibilitzar la important tasca d’aquestes dones afganeses en la lluita contra la impunitat dels criminals, donar veu a les víctimes de guerra, fomentar l’intercanvi d’experiències entre col·lectius de diversos països i posar en l’agenda internacional la necessitat d’una pau amb justícia a l’Afganistan per tal de construir un Estat sostenible.
No hi vaig participar, ni tan sols vaig saber que es celebraven les jornades. Ha estat la companya Julia López de Món Comunicació/DONES qui me n'ha parlat en un comentari al meu post d'ahir sobre LES FILLES DEL SILENCI. Amb la informació que m'ha donat, m'he vist obligada a continuar investigant i a escriure novament sobre les dones i l'Afganistan, cosa que no havia previst.
Si voleu saber més de la iniciativa Afganistan: dones contra la impunitat, la crònica del diari EL MUNDO està força bé.
Per altra banda, a la pestanya "DONA" del web d'ASHDA trobareu informació sobre les associacions que conformen el teixit del moviment feminista afganès.
També podeu llegir el quadern DIA A DIA A L'AFGANISTAN que, tot i que no està actualitzat, té bons reportatges, com Ser dona al reducte talibà
Víctimes de la guerra
I, per acabar (de moment), us racomano el documental SHURA. produït per MAPASONOR, una associació que es dedica a la producció audiovisual com a instrument per promoure els drets humans, l’educació per la pau, les cultures d’arrel o l’avantguarda en l’art.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada