Pàgines

dilluns, 21 de juny del 2010

LES NOTIS DE LA MANOLITA (juny 10)



Fa dues setmanes que la Manolita em va enviar el document amb les notis de juny. Aquest mes les ha distribuit diferent. Les he editat respectant la seva distribució.

NOVETATS EDITORIALS

- Philippa Gregory publica La trampa dorada (Planeta), en traducció de Cristina Martín una novel·la que reviu els darrers anys de Felip VIII i es narrada a través de tres dones, Anna de Cléveris, Catalina Howard i Joana Bolena. És la tercera obra que l’autora dedica al regnat Tudor. L’altra Bolena va arribar l’any passat al cine.

- Viena edicions publica Cartes d’amor i d’exili, la correspondència que van mantenir la poeta Rosa Leveroni i l’historiador Ferran Soldevila. Les cartes abasten des de 1931, quan ella el va conèixer a l’Escola de Bibliotecàries, fins a l’estiu de 1969, quan ell estava força malalt.

AMOR POSTAL. L'edició d'aquest epistolari inèdit entre la poeta i l'historiador és una de les principals aportacions a la celebració del Centenari de Rosa Leveroni (1919-1985). Dues-centes cartes, que giren al voltant de l'amor i la literatura, donen fe d'una relació amorosa mantinguda en secret (Soldevila era casat) durant 36 anys.

DONA DE LLETRES. Rosa Leveroni va formar part d'aquella generació privilegiada que, a l'Escola Superior de Bibliotecàries, va tenir per mestres gent com Carles Riba, Ferran Soldevila o Pompeu Fabra, i encara que només va poder exercir uns pocs anys la seva professió, el temps just que va durar el somni de la República, Rosa Leveroni va adoptar per sempre la imatge d'aquella estudiant enamoradissa sobre la qual construiria tota la seva obra. L'any del seu centenari permet redescobrir la petita bibliotecària a través d'una exposició itinerant patrocinada per l'Institut Català de la Dona.

- María Jesús Orbegozo
publica Hijos del árbol milenario (Planeta)
un retrat històric d'Euskadi des de la Guerra Civil a l’Espanya constitucional, a través de les vicissituds de tres generacions d’una família basca

- Jane Anne Phillips publica Alondra y Termita (Duomo) en traducció de G. Bustelo i M. Martínez-Lage, una narració de supervivents amb secrets de família.


- Natasha Solomons publica Mr. Rosenblum sueña en inglés (Viceversa) una obra on tracta dels efectes dels exilis en les persones, en clau còmica, amb un protagonista que fa esforços desesperats per adaptar-se a la nova pàtria.



Estudis i investigacions

- Susan Blackmore publica Conversaciones sobre la conciencia (Paidós) en traducció de Francesc Forn, on recull entrevistes amb 20 experts investigadors de les neurociències cognitives. Quina relació hi ha entre la consciència i les nostres accions? O, Com interactuen el cos i la ment?

- Lydia Cacho publica Esclavas del poder (Debate), on recull la investigació que ha fet durant 5 anys per un munt de països, entre els quals Espanya, sobre el tràfic de persones per a la prostitució.

- Rosario Ortega ha coordinat Agresividad injustificada, bullyng y violencia escolar (Alianza), on s’estudien aquestes conductes i es donen pautes per prevenir i reconduir situacions de violència a l’escola.


A partir del treball

- Anna Sam publica Tribulaciones de una cajera (Ambar). Són les vivències d’una caixera de supermercat explicades amb ironia i sentit de l’humor . Va començar amb un blog i ha estat un èxit a França.

- Marta García ha publicat Siga a ese taxi... (Plataforma) amb els testimonis de 35 taxistes explicant històries proporcionades per la seva feina


Biografia

- Miranda Seymour publica Virginia Cherrill (Circe), la vida de la que va ser la primera dona de Cary Grant i amant del Maharajà de Jaipur.



Premis


- Gemma Lienas Massot (Barcelona, 1951) ha rebut la Medalla al Treball President Macià. Ha escrit per a adults, infants i joves i s’ha significat com a activista feminista.

- Joana Raspall i Juanola (Barcelona, 1913) també ha rebut la Medalla al Treball President Macià. Ha publicat poesia per a adults i per a infants, així com novel·les i diccionaris.
Més informació a:
L'amiga Àngels Rosell, medalla al treball Francesc Macià [el mirador de les dones, 5 de maig de 2010]
- Sònia Moya (Cerdanyola del Vallès, 1981) ha guanyat el premi Amadeu Oller per a poemes inèdits amb Gramàtica de l’equilibri, un recull de poemes. El llibre el publicarà Galerada.

2 comentaris:

Pep ha dit...

Segueixes i està molt bé.

Em fas conèixer moltes dones interessants.

Aquesta Heura Marçal que tracta de Rosa Leveroni deu ser la filla de la Maria Mercè, imagino. Una abraçada

Manolita ha dit...

Gràcies per les NOTIS. M'agrada la butaca