Pàgines

dilluns, 8 de març del 2010

8M, dia de les dones: 100 anys celebrant-ho, TOTA UNA VIDA LLUITANT



Neva, fa hores que neva a Barcelona. És un fet extraordinari; molt més un 8 de març. Perquè avui és 8 de març, el Dia Internacional de la Dona (treballadora).

A l'agost de 1910 es va reunir a Copenhagen la Segona Conferència Mundial de Dones Socialistes, amb la participació de més de cent dones procedents de 17 països.

És en aquest marc que Clara Zetkin proposa celebrar anualment un dia d'acció pels drets i el progrés social de les dones. La proposta va ser aprovada per unanimitat, però no es va establir una data fixa per a la celebració.

A l'any següent es va celebrar per primer cop a diversos països europeus. En els mítings convocats a diversos països europeus van participar-hi més d'un milió de persones que reivindicaren el dret de les dones a votar i ocupar càrrecs públics així com el dret al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral.

Uns dies després, el 25 de març, a causa de les condicions laborals. més de 140 joves treballadores, la majoria immigrants italianes i jueves, van morir en l'incendi de la fàbrica Triangle a la ciutat de Nova York. Aquest succés, que va tenir grans repercussions en la legislació laboral dels Estats Units, es va relacionar amb les posteriors celebracions del dia de la dona.

En el marc dels moviments en pro de la pau que van sorgir en vigílies de la primera guerra mundial, les dones russes van celebrar el seu primer Dia Internacional de la Dona el darrer diumenge de febrer de 1913. A la resta d'Europa, les dones van celebrar mítings entorn al 8 de març de l'any següent per protestar per la guerra o per solidaritzar-se amb les altres dones.

El 1917, com a reacció davant els 2 milions de soldats russos morts a la guerra, les dones russes van escollir de nou l'últim diumenge de febrer per declarar-se en vaga en demanda de "pa i pau". Els dirigents polítics van criticar l'oportunitat de la vaga, però les dones la van fer de totes maneres. La resta és història: quatre dies després el tsar es va veure obligat a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot. Aquest històric diumenge va ser el 23 de febrer, segons el calendari julià utilitzat llavors a Rússia, o el 8 de març, segons el calendari gregorià utilitzat en la majoria de països europeus.

Actualment, el Dia Internacional de la Dona (treballadora) es celebra a tot el món i és una bona ocasió per a reflexionar sobre els avenços assolits, sense deixar de lluitar per la plena igualtat de les dones.

Us suggereixo que llegiu "L'aposta pel talent femení, èxit del nou model productiu", el manifest del PSC: Dia Internacional de les dones





El títol d'aquesta entrada l'he agafat prestat de les companyes feministes de Galícia