Pàgines

dimecres, 30 de desembre del 2009

ELS i LES BATLLE: la meva família



Feia temps que ho volia fer, però ho anava deixant per a més endavant. Això d'avui només n'és el començament. No en conec tota la història, només alguns detalls. Part d'aquesta història es troba a diversos arxius.

Estic parlant dels Batlle, estic parlant de la meva família i de la seva història. Caldrà (potser quan em jubili) que em dediqui a cercar peces d'aquest trencaclosques que per a mi és la història dels Batlle. Una família amb un arbre geològic antic, frondós i robust, amb arrels al segle XI (l'arbre de la família Batlle és un dels documents que hauré d'anar a buscar als arxius, ja que s'ha extraviat el que ens havia regalat la família VIADER).

No ha passat el mateix amb el document escrit per n'Eduard de Batlle i Descatllar, un dels meus besavis, que reprodueixo i transcric. El va titular BREU ACLARACIÓ A AQUEST DOCUMENT (és refereix al "Privilegio concedido por S.M. CARLOS II, rey de las Españas a Juan Batlle del lugar de Parets del Ampurdán en el Principado de Cataluña. MDCLXXVIII" i en parlaré més endavant)

I ho faig, com diu l'Eduard de Batlle i Descatllar, no per aliment de vanitats ni grandeses, que sortosament el Món ja ha anat democratitzant-se sinó com a preciós record de tots els nostres benvolguts i dignes avantpassats.

Ho faig en memòria del meu avi, en Ramon Batlle i Gordó, de la meva mare, l'Anna Batlle i Sagristà, i dels altres familiars que he conegut i estimat i que ara també són morts. Però ho faig sobretot per a la meva germana Montserrat i el meu cosí, el Ramon Martí Batlle, i els seus fills: l'Oriol, la Flora i la Laia. I pel meu pare, el Josep González Navarro. I, per suposat, ho faig perquè ho vull compartir amb la meva família àmplia (de sang o no) i les amigues i amics i les lectores i lectors.

BREU ACLARACIÓ A AQUEST DOCUMENT
La casa Pairal dels Batlle de Parets estava situada en el Lloc anomenat Santa Llogaria de Parets d'Empordà en la província de Girona, a tres kilòmetres del Poble de Bàscara.

A mitjans del segle 19, residia en ella en Ramon de Batlle i de Feliu, orfe de Pares i amb vuit germans dels quals ell era el major i hereu.


Ramon de Batlle i de Feliu

Per als anys del 1856 al 1858 el dit hereu contragué matrimoni amb na Maria dels Dolors de Descatllar i de Saleta, natural de Quadres en el poble de Gurb, província de Barcelona i a cinc kilòmetres de Vic. Hagueren quatre fills d'aquest matrimoni: en Lluís, en Joaquim, na Pilar i el que firma aquest escrit. Morí la pobre mare deixant-los tots petits per allà l'any 1866 i als voltants de 1870 el seu marit contragué segon matrimoni del que no hagué successió.



Els contratemps que la casa Batlle venia suportant, els molts gastos que l'educació i dots dels germans ocasionaven i també la qüestió política en la guerra civil carlista acabaren d'embolicar el patrimoni de la família i vingué un dia que honradament el cap de la família ja anomenat decidí cedir als seus acreedors tots els seus béns en pagament dels deutes que de temps immemorial pesaven sobre d'ell i agravats en aquesta última època per les causes ja citades.

D'aquesta manera desaparegué la casa Pairal de nostres avantpassats que sense aquesta petita aclaració no sabrien ni on havia existit.

Aquest document adjunt fou extraviat alguns anys i recuperat per mi, el deixo al meu fill únic varó en Ramon Batlle i Gordó, amb l'encàrrec de que el guardi i vagi a mans dels més seriós i entenimentats dels nostres descendents, no per aliment de vanitats ni grandeses, que sortosament el Món ja ha anat democratitzant-se sinó com a preciós record de tots els nostres benvolguts i dignes avantpassats.

Barcelona any 1925

Eduard de Batlle i Descatllar



Fa més d'un segle que el meu besavi Eduard va haver d'abandonar per sempre Can Batlle, en passar a ser propietat dels creditors de la família i venir de molt jovenet a guanyar-se la vida a Barcelona. Però Can Batlle continua sobresurtin per la seva noble estructura i dimensions.

Anna González Batlle

Article publicat al blog d'AMIF
(Associació Memòria per a Imaginar el Futur)
http://associacioamif.blogspot.com/

15 comentaris:

Griselda Ballester ha dit...

M'agraden molt les històries de nissagues familiars. Jo també estic fent recerca de les meves arrels i també espero poder fer-ho més tranquil·lament d'aquí a 4 mesos (jubilo!!!) Aquests viatges en el temps ens ajuden a entendre millor el nostre present. Sort!

pep martinez barcelo ha dit...

Aquest any has estat realment productiva, tots els mesos has mimat el blog. Has aconseguit tractar l'actualitat i alhora mostrar sempre un estil propi. Acabar l'any amb el text que et va trametre el teu avi em sembla un gran encert, lliga amb l'AMIF i com diu la Griselda "ens ajuda a entendre una mica millor el nostre present". T'ajudaré a cercar en els arxius i desitjo seguir fent coses amb tu. Una forta abraçada.

Mª Àngels ha dit...

Quin acomiadament d'any mes bonic, Anna,donar-nos a coneixer la teva familia,crec que es molt bonic tenir en el nostre pensament els nostres avantpasats, crec que es una manera de reconeixer les seves lluïtes i crec que es el millor record,en aquest dies (no se perque, peró sempre recordo a tots els que falten).Gràcies per compartir-ho amb nosaltres

jrrof ha dit...

ei! Bonic relat, bonica cerca, bonica tu per gaudir-ne i fer-m'ho saber josep

Unknown ha dit...

Tens un blog preciòs i la història de la teva família promet ser molt emocionant. Mantent-me al corrent de tot. Gràcies per fer-me'n partícep.
Una abraçada

Herminia ha dit...

Oiga: me ha encantado la historia de los Batlles, bueno, de lo que he
podido entender. Un abrazo fuerte
herminia

Jordi ha dit...

Anna no et cal buscar en cap arxiu.
En el magnific treballdel Sr.Viader
"127 genealogies de Fernando Viader
els Batlle de Parets son la nº 12
El 1 es Guillem Batlle ultima dècada segle XIII i acaba amb les
dades que tu dones.Com tu dius els
Batlle tenen un arbre antic,robust i frondos amb moltes branques.
Espero que et sigui ùtil el comentari. Jordi

Anna GONZÁLEZ BATLLE ha dit...

Jordi, moltes gràcies

Unknown ha dit...

Si el meu granet de sorra us serveix us el deixo encantat, m'encanta la familia i he intentat reseguir-ne totes les branques, malauradament dec haver oblidat la més propera i tristament en pago les conseqüències.
Trobareu dades a:
www.batlle-comalada.myheritage.es
si demaneu membresia us obriré la porta a tota una familia conectada amb el món.
bona cerca
marc Batlle

Unknown ha dit...

Jo voldria que'm digueren que'l Ramon Batlles Feliu és "Batlle" i no "Batlles" ja que jo ne tinc al meu arbre genealògic (www.batlles.es) un Ramon Batlles Feliu naixcut a Vàlencia i que se'n va annar a Barcelona pels mateixos anys que'l que vostés comenten. Estic molt interesat (sebastian@batlles.es). Gràcies. Sebastián Batllés (València).

Josep Maria ha dit...

Hola a tots i a totes. Em dic Josep Maria de Batlle i Tuèbols. El meu pare es deia Alfons de Batlle i de Molar. Pel que sé, les nostres arrels venen de Parets d'Empordà,

Gloria ha dit...

M'ha emocionat llegir aqueta memòria expressada amb tanta sencillessa i sentiment. " Qui pert els origens, perla seva identitat" grácies estimada Anna per deixar-me gaudir d'aquest record. Una abraçada.
Trini

anna gonzález batlle ha dit...

Desprès de nou anys he retornat a la cerca dels Batlle de Parets. Gràcies a totes els que heu deixat un comentari

anna gonzález batlle ha dit...

Josep Maria de Batlle Tuebols

Ara no recordo si et vaig contestar o no. En cas de no haver-te contestat, et prego que em disculpis.

Fins ara que m'he posat a cercar documentació, tenia entès que quan el meu rebesavi va haver d'abandonar el Mas Batlle de Parets d'Empordà, el 1879, havia marxat a Barcelona amb la seva família. Sembla però que no. Que es van quedar a viure a Figueres.

O sigui que possiblement siguem família. M'agradaria molt parlar-ne

annagoba@gmail.com




Ricard Teixidor Palau ha dit...

Estic fent la història del mas Oliveres d'Amunt de Salitja (La Selva). Ara és conegut com el mas Bes. Era propietat dels Batlle de Parets. A la primera meitat del s. XIX va ser venut. M'agradaria saber qui i quan
Gràcies